Care first or work first

Desiree Klumpenaar

Research output: Book/ReportReportProfessional

2 Downloads (Pure)

Abstract

Het blootleggen en veranderen van bestaande frames is een proces van lange adem gebleken. Instituties als sociale diensten en welzijnsinstellingen hebben een ‘longue duree’ karakter. Stabiliteit is hun kracht van waaruit ze kleine veranderingen absorberen zonder dat er wezenlijk iets veranderd. Wie de biografie van Marie Kamphuis, de grondlegster van het social case work in Nederland, leest, komt daar in de jaren vijftig van de vorige eeuw al klachten tegen over gebrekkige samenwerking en coördinatie tussen welzijnsinstellingen en sociale diensten. In 1965 heeft zij zelfs getracht een experiment met sociale teams avant la lettre te starten. Dat is helaas niet gelukt (Batenburg, 2013). Mogelijk zou de wereld van nu er dan anders hebben uitgezien. De eerste schreden op het gebied van integraal gebiedsgericht werken in de vorm van sociale teams zijn pas recentelijk gezet. Om dit integraal werken daadwerkelijk van de grond te krijgen vanuit een gezamenlijk frame is het simpelweg bijeenzetten van medewerkers van verschillende instellingen onvoldoende, zo blijkt wel weer. Naast inhoudelijke kennis is ook veel aandacht nodig voor de houding en gedrag van de medewerkers om te komen tot een gezamenlijk frame over hoe kwetsbare burgers in onze samenleving het beste ondersteund kunnen worden.
Original languageDutch
PublisherHanzehogeschool Groningen
Number of pages66
Publication statusPublished - Feb 2015

Keywords

  Cite this

  Klumpenaar, D. (2015). Care first or work first. Hanzehogeschool Groningen.
  Klumpenaar, Desiree. / Care first or work first. Hanzehogeschool Groningen, 2015. 66 p.
  @book{0ee2cd8fae8c40c4bedd01d785cbada9,
  title = "Care first or work first",
  abstract = "Het blootleggen en veranderen van bestaande frames is een proces van lange adem gebleken. Instituties als sociale diensten en welzijnsinstellingen hebben een ‘longue duree’ karakter. Stabiliteit is hun kracht van waaruit ze kleine veranderingen absorberen zonder dat er wezenlijk iets veranderd. Wie de biografie van Marie Kamphuis, de grondlegster van het social case work in Nederland, leest, komt daar in de jaren vijftig van de vorige eeuw al klachten tegen over gebrekkige samenwerking en co{\"o}rdinatie tussen welzijnsinstellingen en sociale diensten. In 1965 heeft zij zelfs getracht een experiment met sociale teams avant la lettre te starten. Dat is helaas niet gelukt (Batenburg, 2013). Mogelijk zou de wereld van nu er dan anders hebben uitgezien. De eerste schreden op het gebied van integraal gebiedsgericht werken in de vorm van sociale teams zijn pas recentelijk gezet. Om dit integraal werken daadwerkelijk van de grond te krijgen vanuit een gezamenlijk frame is het simpelweg bijeenzetten van medewerkers van verschillende instellingen onvoldoende, zo blijkt wel weer. Naast inhoudelijke kennis is ook veel aandacht nodig voor de houding en gedrag van de medewerkers om te komen tot een gezamenlijk frame over hoe kwetsbare burgers in onze samenleving het beste ondersteund kunnen worden.",
  keywords = "sociale diensten, verzorgingsstaat, wmo, burgerparticipatie",
  author = "Desiree Klumpenaar",
  year = "2015",
  month = "2",
  language = "Dutch",
  publisher = "Hanzehogeschool Groningen",

  }

  Klumpenaar, D 2015, Care first or work first. Hanzehogeschool Groningen.

  Care first or work first. / Klumpenaar, Desiree.

  Hanzehogeschool Groningen, 2015. 66 p.

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  TY - BOOK

  T1 - Care first or work first

  AU - Klumpenaar, Desiree

  PY - 2015/2

  Y1 - 2015/2

  N2 - Het blootleggen en veranderen van bestaande frames is een proces van lange adem gebleken. Instituties als sociale diensten en welzijnsinstellingen hebben een ‘longue duree’ karakter. Stabiliteit is hun kracht van waaruit ze kleine veranderingen absorberen zonder dat er wezenlijk iets veranderd. Wie de biografie van Marie Kamphuis, de grondlegster van het social case work in Nederland, leest, komt daar in de jaren vijftig van de vorige eeuw al klachten tegen over gebrekkige samenwerking en coördinatie tussen welzijnsinstellingen en sociale diensten. In 1965 heeft zij zelfs getracht een experiment met sociale teams avant la lettre te starten. Dat is helaas niet gelukt (Batenburg, 2013). Mogelijk zou de wereld van nu er dan anders hebben uitgezien. De eerste schreden op het gebied van integraal gebiedsgericht werken in de vorm van sociale teams zijn pas recentelijk gezet. Om dit integraal werken daadwerkelijk van de grond te krijgen vanuit een gezamenlijk frame is het simpelweg bijeenzetten van medewerkers van verschillende instellingen onvoldoende, zo blijkt wel weer. Naast inhoudelijke kennis is ook veel aandacht nodig voor de houding en gedrag van de medewerkers om te komen tot een gezamenlijk frame over hoe kwetsbare burgers in onze samenleving het beste ondersteund kunnen worden.

  AB - Het blootleggen en veranderen van bestaande frames is een proces van lange adem gebleken. Instituties als sociale diensten en welzijnsinstellingen hebben een ‘longue duree’ karakter. Stabiliteit is hun kracht van waaruit ze kleine veranderingen absorberen zonder dat er wezenlijk iets veranderd. Wie de biografie van Marie Kamphuis, de grondlegster van het social case work in Nederland, leest, komt daar in de jaren vijftig van de vorige eeuw al klachten tegen over gebrekkige samenwerking en coördinatie tussen welzijnsinstellingen en sociale diensten. In 1965 heeft zij zelfs getracht een experiment met sociale teams avant la lettre te starten. Dat is helaas niet gelukt (Batenburg, 2013). Mogelijk zou de wereld van nu er dan anders hebben uitgezien. De eerste schreden op het gebied van integraal gebiedsgericht werken in de vorm van sociale teams zijn pas recentelijk gezet. Om dit integraal werken daadwerkelijk van de grond te krijgen vanuit een gezamenlijk frame is het simpelweg bijeenzetten van medewerkers van verschillende instellingen onvoldoende, zo blijkt wel weer. Naast inhoudelijke kennis is ook veel aandacht nodig voor de houding en gedrag van de medewerkers om te komen tot een gezamenlijk frame over hoe kwetsbare burgers in onze samenleving het beste ondersteund kunnen worden.

  KW - sociale diensten

  KW - verzorgingsstaat

  KW - wmo

  KW - burgerparticipatie

  M3 - Report

  BT - Care first or work first

  PB - Hanzehogeschool Groningen

  ER -

  Klumpenaar D. Care first or work first. Hanzehogeschool Groningen, 2015. 66 p.