Binnenkort heeft iedereen ADHD: over reïficatie en bijgeloof

Research output: Contribution to journalReview articleAcademic

Abstract

ADHD is steeds meer een containerbegrip aan het worden. Aandachtsproblemen zeer erg a-specifiek; bij problemen zijn veel mensen nou eenmaal snel afgeleid en ongeconcentreerd. Het is dan ook niet zo gek dat mensen in de gevangenis, die zowel vroeger als nu te maken hebben (gehad) met verre van ideale omstandigheden een ADHD classificatie zouden kunnen krijgen. Dat betekent natuurlijk niet dat al hun vroegere problemen te wijten zijn aan hun aandachtsproblemen. Door zo simpel te denken gaan we hard richting bijgeloof.
Original languageDutch
Pages (from-to)20-23
JournalGGZtotaal
Publication statusPublished - 1 May 2018

Keywords

  • reification

Cite this

@article{539731c756a74302b633c2e257f47677,
title = "Binnenkort heeft iedereen ADHD: over re{\"i}ficatie en bijgeloof",
abstract = "ADHD is steeds meer een containerbegrip aan het worden. Aandachtsproblemen zeer erg a-specifiek; bij problemen zijn veel mensen nou eenmaal snel afgeleid en ongeconcentreerd. Het is dan ook niet zo gek dat mensen in de gevangenis, die zowel vroeger als nu te maken hebben (gehad) met verre van ideale omstandigheden een ADHD classificatie zouden kunnen krijgen. Dat betekent natuurlijk niet dat al hun vroegere problemen te wijten zijn aan hun aandachtsproblemen. Door zo simpel te denken gaan we hard richting bijgeloof.",
keywords = "adhd, re{\"i}ficatie, medicalisering, bijgeloof, reification",
author = "{te Meerman}, Sanne",
year = "2018",
month = "5",
day = "1",
language = "Dutch",
pages = "20--23",
journal = "GGZtotaal",

}

Binnenkort heeft iedereen ADHD : over reïficatie en bijgeloof. / te Meerman, Sanne.

In: GGZtotaal, 01.05.2018, p. 20-23.

Research output: Contribution to journalReview articleAcademic

TY - JOUR

T1 - Binnenkort heeft iedereen ADHD

T2 - over reïficatie en bijgeloof

AU - te Meerman, Sanne

PY - 2018/5/1

Y1 - 2018/5/1

N2 - ADHD is steeds meer een containerbegrip aan het worden. Aandachtsproblemen zeer erg a-specifiek; bij problemen zijn veel mensen nou eenmaal snel afgeleid en ongeconcentreerd. Het is dan ook niet zo gek dat mensen in de gevangenis, die zowel vroeger als nu te maken hebben (gehad) met verre van ideale omstandigheden een ADHD classificatie zouden kunnen krijgen. Dat betekent natuurlijk niet dat al hun vroegere problemen te wijten zijn aan hun aandachtsproblemen. Door zo simpel te denken gaan we hard richting bijgeloof.

AB - ADHD is steeds meer een containerbegrip aan het worden. Aandachtsproblemen zeer erg a-specifiek; bij problemen zijn veel mensen nou eenmaal snel afgeleid en ongeconcentreerd. Het is dan ook niet zo gek dat mensen in de gevangenis, die zowel vroeger als nu te maken hebben (gehad) met verre van ideale omstandigheden een ADHD classificatie zouden kunnen krijgen. Dat betekent natuurlijk niet dat al hun vroegere problemen te wijten zijn aan hun aandachtsproblemen. Door zo simpel te denken gaan we hard richting bijgeloof.

KW - adhd

KW - reïficatie

KW - medicalisering

KW - bijgeloof

KW - reification

M3 - Review article

SP - 20

EP - 23

JO - GGZtotaal

JF - GGZtotaal

ER -