Binnenklimaat bij RGD Directie Noord Groningen: onderzoek naar het binnenklimaat van kantoorpanden in de RGD

Laura Noord, Marina Postma, Daniëlle de Vries, Cas Wassenaar

Research output: Book/ReportReportProfessional

77 Downloads (Pure)

Abstract

Onder begeleiding van Henk Brink hebben eerstejaarsstudenten van de opleiding Facility Management aan de Hanzehogeschool in Groningen, voor het derde opvolgende jaar een onderzoek gedaan naar het binnenklimaat in kantoorpanden. Dit jaar is het onderzoek uitgevoerd bij de Rijksgebouwendienst in Groningen met behulp van een vragenlijst.
Naar aanleiding van deze ingevulde vragenlijsten hebben vier honoursstudenten de resultaten ingevoerd in SPSS en vervolgens met elkaar vergeleken.
Door middel van de vragenlijsten die de eerstejaarsstudenten hebben ingevuld, zijn er resultaten verkregen over hoe de kantoorgebruikers het binnenklimaat in kantoorpanden van de RGD ervaren.
Algemene conclusies die uit dit onderzoek zijn gekomen, zijn als volgt:
• 41,67% van de metingen zijn gedaan op 10 maart 2014. 22,22% van de metingen zijn gedaan op 17 maart 2014 en 36,11% van de metingen zijn gedaan op 20 maart 2014.
• Het type werkplek dat is onderzocht was in 66,7% van de gevallen een shared office. Andere type werkplekken die zijn onderzocht zijn: open office, team space, private office, small meeting room, large meeting room en large meeting space.
Op basis van onder andere deze conclusies hebben we de volgende aanbevelingen geformuleerd:
• Allereerst het verhogen van de verlichtingssterkte. Onderzoek laat zien dat een minimale verlichtingssterkte van 500 lux is aanbevolen voor reguliere kantoorwerkzaamheden. De organisatie kan ervoor kiezen om gebruik te maken van extra verlichting (bijv. bureaulampen).
• Ten tweede valt te adviseren om gebruik te maken van LED-verlichting. LED-verlichting verbruikt veel minder energie en is daarom een stuk duurzamer. Ook kunnen hier aanzienlijke kosten mee worden bespaard.
Original languageDutch
PublisherHanze University of Applied Sciences, Groningen - Research Centre for Built Environment – NoorderRuimte
Commissioning bodyRijksgebouwendienst
Number of pages14
Publication statusPublished - 2015

Keywords

  • air temperature
  • radiant temperature
  • air velocity
  • air humidity
  • lighting
  • privacy
  • indoor climate
  • view
  • sound
  • individual control of the workspace

Cite this

Noord, L., Postma, M., de Vries, D., & Wassenaar, C. (2015). Binnenklimaat bij RGD Directie Noord Groningen: onderzoek naar het binnenklimaat van kantoorpanden in de RGD. Hanze University of Applied Sciences, Groningen - Research Centre for Built Environment – NoorderRuimte.
Noord, Laura ; Postma, Marina ; de Vries, Daniëlle ; Wassenaar, Cas. / Binnenklimaat bij RGD Directie Noord Groningen : onderzoek naar het binnenklimaat van kantoorpanden in de RGD. Hanze University of Applied Sciences, Groningen - Research Centre for Built Environment – NoorderRuimte, 2015. 14 p.
@book{f0d5f4e68dce4f578e8e457322198e11,
title = "Binnenklimaat bij RGD Directie Noord Groningen: onderzoek naar het binnenklimaat van kantoorpanden in de RGD",
abstract = "Onder begeleiding van Henk Brink hebben eerstejaarsstudenten van de opleiding Facility Management aan de Hanzehogeschool in Groningen, voor het derde opvolgende jaar een onderzoek gedaan naar het binnenklimaat in kantoorpanden. Dit jaar is het onderzoek uitgevoerd bij de Rijksgebouwendienst in Groningen met behulp van een vragenlijst. Naar aanleiding van deze ingevulde vragenlijsten hebben vier honoursstudenten de resultaten ingevoerd in SPSS en vervolgens met elkaar vergeleken. Door middel van de vragenlijsten die de eerstejaarsstudenten hebben ingevuld, zijn er resultaten verkregen over hoe de kantoorgebruikers het binnenklimaat in kantoorpanden van de RGD ervaren. Algemene conclusies die uit dit onderzoek zijn gekomen, zijn als volgt:• 41,67{\%} van de metingen zijn gedaan op 10 maart 2014. 22,22{\%} van de metingen zijn gedaan op 17 maart 2014 en 36,11{\%} van de metingen zijn gedaan op 20 maart 2014.• Het type werkplek dat is onderzocht was in 66,7{\%} van de gevallen een shared office. Andere type werkplekken die zijn onderzocht zijn: open office, team space, private office, small meeting room, large meeting room en large meeting space.Op basis van onder andere deze conclusies hebben we de volgende aanbevelingen geformuleerd:• Allereerst het verhogen van de verlichtingssterkte. Onderzoek laat zien dat een minimale verlichtingssterkte van 500 lux is aanbevolen voor reguliere kantoorwerkzaamheden. De organisatie kan ervoor kiezen om gebruik te maken van extra verlichting (bijv. bureaulampen).• Ten tweede valt te adviseren om gebruik te maken van LED-verlichting. LED-verlichting verbruikt veel minder energie en is daarom een stuk duurzamer. Ook kunnen hier aanzienlijke kosten mee worden bespaard.",
keywords = "luchttemperatuur, stralingstemperatuur, luchtsnelheid, luchtvochtigheid, verlichting, privacy, binnenklimaat, uitzicht, geluid, individuele regeling van de werkruimte, air temperature, radiant temperature, air velocity, air humidity, lighting, privacy, indoor climate, view, sound, individual control of the workspace",
author = "Laura Noord and Marina Postma and {de Vries}, Dani{\"e}lle and Cas Wassenaar",
year = "2015",
language = "Dutch",
publisher = "Hanze University of Applied Sciences, Groningen - Research Centre for Built Environment – NoorderRuimte",
address = "Netherlands",

}

Noord, L, Postma, M, de Vries, D & Wassenaar, C 2015, Binnenklimaat bij RGD Directie Noord Groningen: onderzoek naar het binnenklimaat van kantoorpanden in de RGD. Hanze University of Applied Sciences, Groningen - Research Centre for Built Environment – NoorderRuimte.

Binnenklimaat bij RGD Directie Noord Groningen : onderzoek naar het binnenklimaat van kantoorpanden in de RGD. / Noord, Laura; Postma, Marina; de Vries, Daniëlle; Wassenaar, Cas.

Hanze University of Applied Sciences, Groningen - Research Centre for Built Environment – NoorderRuimte, 2015. 14 p.

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Binnenklimaat bij RGD Directie Noord Groningen

T2 - onderzoek naar het binnenklimaat van kantoorpanden in de RGD

AU - Noord, Laura

AU - Postma, Marina

AU - de Vries, Daniëlle

AU - Wassenaar, Cas

PY - 2015

Y1 - 2015

N2 - Onder begeleiding van Henk Brink hebben eerstejaarsstudenten van de opleiding Facility Management aan de Hanzehogeschool in Groningen, voor het derde opvolgende jaar een onderzoek gedaan naar het binnenklimaat in kantoorpanden. Dit jaar is het onderzoek uitgevoerd bij de Rijksgebouwendienst in Groningen met behulp van een vragenlijst. Naar aanleiding van deze ingevulde vragenlijsten hebben vier honoursstudenten de resultaten ingevoerd in SPSS en vervolgens met elkaar vergeleken. Door middel van de vragenlijsten die de eerstejaarsstudenten hebben ingevuld, zijn er resultaten verkregen over hoe de kantoorgebruikers het binnenklimaat in kantoorpanden van de RGD ervaren. Algemene conclusies die uit dit onderzoek zijn gekomen, zijn als volgt:• 41,67% van de metingen zijn gedaan op 10 maart 2014. 22,22% van de metingen zijn gedaan op 17 maart 2014 en 36,11% van de metingen zijn gedaan op 20 maart 2014.• Het type werkplek dat is onderzocht was in 66,7% van de gevallen een shared office. Andere type werkplekken die zijn onderzocht zijn: open office, team space, private office, small meeting room, large meeting room en large meeting space.Op basis van onder andere deze conclusies hebben we de volgende aanbevelingen geformuleerd:• Allereerst het verhogen van de verlichtingssterkte. Onderzoek laat zien dat een minimale verlichtingssterkte van 500 lux is aanbevolen voor reguliere kantoorwerkzaamheden. De organisatie kan ervoor kiezen om gebruik te maken van extra verlichting (bijv. bureaulampen).• Ten tweede valt te adviseren om gebruik te maken van LED-verlichting. LED-verlichting verbruikt veel minder energie en is daarom een stuk duurzamer. Ook kunnen hier aanzienlijke kosten mee worden bespaard.

AB - Onder begeleiding van Henk Brink hebben eerstejaarsstudenten van de opleiding Facility Management aan de Hanzehogeschool in Groningen, voor het derde opvolgende jaar een onderzoek gedaan naar het binnenklimaat in kantoorpanden. Dit jaar is het onderzoek uitgevoerd bij de Rijksgebouwendienst in Groningen met behulp van een vragenlijst. Naar aanleiding van deze ingevulde vragenlijsten hebben vier honoursstudenten de resultaten ingevoerd in SPSS en vervolgens met elkaar vergeleken. Door middel van de vragenlijsten die de eerstejaarsstudenten hebben ingevuld, zijn er resultaten verkregen over hoe de kantoorgebruikers het binnenklimaat in kantoorpanden van de RGD ervaren. Algemene conclusies die uit dit onderzoek zijn gekomen, zijn als volgt:• 41,67% van de metingen zijn gedaan op 10 maart 2014. 22,22% van de metingen zijn gedaan op 17 maart 2014 en 36,11% van de metingen zijn gedaan op 20 maart 2014.• Het type werkplek dat is onderzocht was in 66,7% van de gevallen een shared office. Andere type werkplekken die zijn onderzocht zijn: open office, team space, private office, small meeting room, large meeting room en large meeting space.Op basis van onder andere deze conclusies hebben we de volgende aanbevelingen geformuleerd:• Allereerst het verhogen van de verlichtingssterkte. Onderzoek laat zien dat een minimale verlichtingssterkte van 500 lux is aanbevolen voor reguliere kantoorwerkzaamheden. De organisatie kan ervoor kiezen om gebruik te maken van extra verlichting (bijv. bureaulampen).• Ten tweede valt te adviseren om gebruik te maken van LED-verlichting. LED-verlichting verbruikt veel minder energie en is daarom een stuk duurzamer. Ook kunnen hier aanzienlijke kosten mee worden bespaard.

KW - luchttemperatuur

KW - stralingstemperatuur

KW - luchtsnelheid

KW - luchtvochtigheid

KW - verlichting

KW - privacy

KW - binnenklimaat

KW - uitzicht

KW - geluid

KW - individuele regeling van de werkruimte

KW - air temperature

KW - radiant temperature

KW - air velocity

KW - air humidity

KW - lighting

KW - privacy

KW - indoor climate

KW - view

KW - sound

KW - individual control of the workspace

M3 - Report

BT - Binnenklimaat bij RGD Directie Noord Groningen

PB - Hanze University of Applied Sciences, Groningen - Research Centre for Built Environment – NoorderRuimte

ER -

Noord L, Postma M, de Vries D, Wassenaar C. Binnenklimaat bij RGD Directie Noord Groningen: onderzoek naar het binnenklimaat van kantoorpanden in de RGD. Hanze University of Applied Sciences, Groningen - Research Centre for Built Environment – NoorderRuimte, 2015. 14 p.