Beter leren zwemmen door videovoorbeelden op een iPad: Het verschil tussen een fysiek voorbeeld en een videovoorbeeld bij het aanleren van de schoolslag

Janco Nolles, Jitze de Wilde, Acke Lemstra

Research output: Other contributionOther research output

57 Downloads (Pure)

Abstract

Kinderen leren van het kijken naar een voorbeeld. In het zwemonderwijs is kijken naar de beweging lastig, omdat het voorbeeld (gedeeltelijk) onder water plaatsvindt. Dit is zeker van toepassing bij de schoolslag.
Het doel van dit onderzoek was om in kaart te brengen wat het effect is van een voorbeeld op een iPad ten opzichte van het bekijken van een fysiek voorbeeld in de zwemles.
In de resultaten komt naar voren dat de experimentele groep significant meer vooruitgang heeft geboekt op de schoolslag dan de controle groep. Daarnaast scoorde de experimentele groep significant hoger op de kennis van de schoolslag.
Hierdoor lijkt het dat een voorbeeld gegeven door middel van een iPad leidt tot een grotere vooruitgang op de schoolslag dan een traditioneel voorbeeld van de lesgever.
Original languageDutch
Media of outputFactsheet
Number of pages2
Publication statusPublished - 10 Apr 2017

Cite this

@misc{334e12f396c64c549311667cbb3e2d8a,
title = "Beter leren zwemmen door videovoorbeelden op een iPad: Het verschil tussen een fysiek voorbeeld en een videovoorbeeld bij het aanleren van de schoolslag",
abstract = "Kinderen leren van het kijken naar een voorbeeld. In het zwemonderwijs is kijken naar de beweging lastig, omdat het voorbeeld (gedeeltelijk) onder water plaatsvindt. Dit is zeker van toepassing bij de schoolslag.Het doel van dit onderzoek was om in kaart te brengen wat het effect is van een voorbeeld op een iPad ten opzichte van het bekijken van een fysiek voorbeeld in de zwemles.In de resultaten komt naar voren dat de experimentele groep significant meer vooruitgang heeft geboekt op de schoolslag dan de controle groep. Daarnaast scoorde de experimentele groep significant hoger op de kennis van de schoolslag. Hierdoor lijkt het dat een voorbeeld gegeven door middel van een iPad leidt tot een grotere vooruitgang op de schoolslag dan een traditioneel voorbeeld van de lesgever.",
keywords = "zwemonderwijs, schoolslag, video-instructie",
author = "Janco Nolles and {de Wilde}, Jitze and Acke Lemstra",
year = "2017",
month = "4",
day = "10",
language = "Dutch",
type = "Other",

}

Beter leren zwemmen door videovoorbeelden op een iPad : Het verschil tussen een fysiek voorbeeld en een videovoorbeeld bij het aanleren van de schoolslag. / Nolles, Janco; de Wilde, Jitze; Lemstra, Acke.

2 p. 2017, Beter leren zwemmen door videovoorbeelden op een iPad.

Research output: Other contributionOther research output

TY - GEN

T1 - Beter leren zwemmen door videovoorbeelden op een iPad

T2 - Het verschil tussen een fysiek voorbeeld en een videovoorbeeld bij het aanleren van de schoolslag

AU - Nolles, Janco

AU - de Wilde, Jitze

AU - Lemstra, Acke

PY - 2017/4/10

Y1 - 2017/4/10

N2 - Kinderen leren van het kijken naar een voorbeeld. In het zwemonderwijs is kijken naar de beweging lastig, omdat het voorbeeld (gedeeltelijk) onder water plaatsvindt. Dit is zeker van toepassing bij de schoolslag.Het doel van dit onderzoek was om in kaart te brengen wat het effect is van een voorbeeld op een iPad ten opzichte van het bekijken van een fysiek voorbeeld in de zwemles.In de resultaten komt naar voren dat de experimentele groep significant meer vooruitgang heeft geboekt op de schoolslag dan de controle groep. Daarnaast scoorde de experimentele groep significant hoger op de kennis van de schoolslag. Hierdoor lijkt het dat een voorbeeld gegeven door middel van een iPad leidt tot een grotere vooruitgang op de schoolslag dan een traditioneel voorbeeld van de lesgever.

AB - Kinderen leren van het kijken naar een voorbeeld. In het zwemonderwijs is kijken naar de beweging lastig, omdat het voorbeeld (gedeeltelijk) onder water plaatsvindt. Dit is zeker van toepassing bij de schoolslag.Het doel van dit onderzoek was om in kaart te brengen wat het effect is van een voorbeeld op een iPad ten opzichte van het bekijken van een fysiek voorbeeld in de zwemles.In de resultaten komt naar voren dat de experimentele groep significant meer vooruitgang heeft geboekt op de schoolslag dan de controle groep. Daarnaast scoorde de experimentele groep significant hoger op de kennis van de schoolslag. Hierdoor lijkt het dat een voorbeeld gegeven door middel van een iPad leidt tot een grotere vooruitgang op de schoolslag dan een traditioneel voorbeeld van de lesgever.

KW - zwemonderwijs

KW - schoolslag

KW - video-instructie

M3 - Other contribution

ER -