Behoud van monumenten door herontwikkeling: herbestemming en energiebesparing als middel

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterProfessional

142 Downloads (Pure)

Abstract

Paper naar aanleiding van een presentatie over herontwikkeling waarbij de case studie projecten steenfabriek in Wirdum (Gr.) en Sint Petruskerk in Eindhoven zijn behandeld.
In dit artikel wordt ingegaan op het spanningsveld tussen behoud en ontwikkeling van monumenten. De problematiek wordt geschetst vanuit een analyse van beleid en praktijk. Hoe worden fysieke aanpassingen aan monumenten benaderd vanuit het perspectief van de monumentenzorg? En waar liggen knelpunten in het herontwikkelingsproces in de praktijk? Dit laatste wordt belicht vanuit twee case studie onderzoeken: de vervallen steenfabriek Tichelwerk in Wirdum en de Energieke Sint Petruskerk in Eindhoven. Beide voorbeelden laten zien dat het herontwikkelingsproces ook wordt gestuurd door mechanismen die niet per definitie gerelateerd zijn aan de cultuurhistorische waarden van de gebouwen. Door deze mechanismen te doorgronden kunnen herbestemming en energiebesparing worden ingezet als middel voor het behoud van monumenten.
Original languageDutch
Title of host publicationDe kunst van maatschappelijk vastgoedmanagement
Subtitle of host publicationsamenhang in maatschappelijk vastgoed, economie, leegstand en herbestemming in de gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Coevorden en Emmen
EditorsJan Veuger, Annette Tjeerdsma
Place of PublicationGroningen
PublisherHanzehogeschool Groningen
Pages17-30
ISBN (Print)978-90-819774-4-9
Publication statusPublished - Mar 2014

Keywords

  Cite this

  Vieveen, M. (2014). Behoud van monumenten door herontwikkeling: herbestemming en energiebesparing als middel. In J. Veuger, & A. Tjeerdsma (Eds.), De kunst van maatschappelijk vastgoedmanagement: samenhang in maatschappelijk vastgoed, economie, leegstand en herbestemming in de gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Coevorden en Emmen (pp. 17-30). Groningen: Hanzehogeschool Groningen.
  Vieveen, Maarten. / Behoud van monumenten door herontwikkeling : herbestemming en energiebesparing als middel. De kunst van maatschappelijk vastgoedmanagement: samenhang in maatschappelijk vastgoed, economie, leegstand en herbestemming in de gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Coevorden en Emmen. editor / Jan Veuger ; Annette Tjeerdsma. Groningen : Hanzehogeschool Groningen, 2014. pp. 17-30
  @inbook{ba2bf0d406cc4b619fb666ee511aeee3,
  title = "Behoud van monumenten door herontwikkeling: herbestemming en energiebesparing als middel",
  abstract = "Paper naar aanleiding van een presentatie over herontwikkeling waarbij de case studie projecten steenfabriek in Wirdum (Gr.) en Sint Petruskerk in Eindhoven zijn behandeld.In dit artikel wordt ingegaan op het spanningsveld tussen behoud en ontwikkeling van monumenten. De problematiek wordt geschetst vanuit een analyse van beleid en praktijk. Hoe worden fysieke aanpassingen aan monumenten benaderd vanuit het perspectief van de monumentenzorg? En waar liggen knelpunten in het herontwikkelingsproces in de praktijk? Dit laatste wordt belicht vanuit twee case studie onderzoeken: de vervallen steenfabriek Tichelwerk in Wirdum en de Energieke Sint Petruskerk in Eindhoven. Beide voorbeelden laten zien dat het herontwikkelingsproces ook wordt gestuurd door mechanismen die niet per definitie gerelateerd zijn aan de cultuurhistorische waarden van de gebouwen. Door deze mechanismen te doorgronden kunnen herbestemming en energiebesparing worden ingezet als middel voor het behoud van monumenten.",
  keywords = "monumenten, herbestemming, energiebesparing",
  author = "Maarten Vieveen",
  note = "Referenties",
  year = "2014",
  month = "3",
  language = "Dutch",
  isbn = "978-90-819774-4-9",
  pages = "17--30",
  editor = "Jan Veuger and Annette Tjeerdsma",
  booktitle = "De kunst van maatschappelijk vastgoedmanagement",
  publisher = "Hanzehogeschool Groningen",

  }

  Vieveen, M 2014, Behoud van monumenten door herontwikkeling: herbestemming en energiebesparing als middel. in J Veuger & A Tjeerdsma (eds), De kunst van maatschappelijk vastgoedmanagement: samenhang in maatschappelijk vastgoed, economie, leegstand en herbestemming in de gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Coevorden en Emmen. Hanzehogeschool Groningen, Groningen, pp. 17-30.

  Behoud van monumenten door herontwikkeling : herbestemming en energiebesparing als middel. / Vieveen, Maarten.

  De kunst van maatschappelijk vastgoedmanagement: samenhang in maatschappelijk vastgoed, economie, leegstand en herbestemming in de gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Coevorden en Emmen. ed. / Jan Veuger; Annette Tjeerdsma. Groningen : Hanzehogeschool Groningen, 2014. p. 17-30.

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterProfessional

  TY - CHAP

  T1 - Behoud van monumenten door herontwikkeling

  T2 - herbestemming en energiebesparing als middel

  AU - Vieveen, Maarten

  N1 - Referenties

  PY - 2014/3

  Y1 - 2014/3

  N2 - Paper naar aanleiding van een presentatie over herontwikkeling waarbij de case studie projecten steenfabriek in Wirdum (Gr.) en Sint Petruskerk in Eindhoven zijn behandeld.In dit artikel wordt ingegaan op het spanningsveld tussen behoud en ontwikkeling van monumenten. De problematiek wordt geschetst vanuit een analyse van beleid en praktijk. Hoe worden fysieke aanpassingen aan monumenten benaderd vanuit het perspectief van de monumentenzorg? En waar liggen knelpunten in het herontwikkelingsproces in de praktijk? Dit laatste wordt belicht vanuit twee case studie onderzoeken: de vervallen steenfabriek Tichelwerk in Wirdum en de Energieke Sint Petruskerk in Eindhoven. Beide voorbeelden laten zien dat het herontwikkelingsproces ook wordt gestuurd door mechanismen die niet per definitie gerelateerd zijn aan de cultuurhistorische waarden van de gebouwen. Door deze mechanismen te doorgronden kunnen herbestemming en energiebesparing worden ingezet als middel voor het behoud van monumenten.

  AB - Paper naar aanleiding van een presentatie over herontwikkeling waarbij de case studie projecten steenfabriek in Wirdum (Gr.) en Sint Petruskerk in Eindhoven zijn behandeld.In dit artikel wordt ingegaan op het spanningsveld tussen behoud en ontwikkeling van monumenten. De problematiek wordt geschetst vanuit een analyse van beleid en praktijk. Hoe worden fysieke aanpassingen aan monumenten benaderd vanuit het perspectief van de monumentenzorg? En waar liggen knelpunten in het herontwikkelingsproces in de praktijk? Dit laatste wordt belicht vanuit twee case studie onderzoeken: de vervallen steenfabriek Tichelwerk in Wirdum en de Energieke Sint Petruskerk in Eindhoven. Beide voorbeelden laten zien dat het herontwikkelingsproces ook wordt gestuurd door mechanismen die niet per definitie gerelateerd zijn aan de cultuurhistorische waarden van de gebouwen. Door deze mechanismen te doorgronden kunnen herbestemming en energiebesparing worden ingezet als middel voor het behoud van monumenten.

  KW - monumenten

  KW - herbestemming

  KW - energiebesparing

  M3 - Chapter

  SN - 978-90-819774-4-9

  SP - 17

  EP - 30

  BT - De kunst van maatschappelijk vastgoedmanagement

  A2 - Veuger, Jan

  A2 - Tjeerdsma, Annette

  PB - Hanzehogeschool Groningen

  CY - Groningen

  ER -

  Vieveen M. Behoud van monumenten door herontwikkeling: herbestemming en energiebesparing als middel. In Veuger J, Tjeerdsma A, editors, De kunst van maatschappelijk vastgoedmanagement: samenhang in maatschappelijk vastgoed, economie, leegstand en herbestemming in de gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Coevorden en Emmen. Groningen: Hanzehogeschool Groningen. 2014. p. 17-30