Behoud van monumenten door herontwikkeling: herbestemming en energiebesparing als middel

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterProfessional

370 Downloads (Pure)

Abstract

Paper naar aanleiding van een presentatie over herontwikkeling waarbij de case studie projecten steenfabriek in Wirdum (Gr.) en Sint Petruskerk in Eindhoven zijn behandeld.
In dit artikel wordt ingegaan op het spanningsveld tussen behoud en ontwikkeling van monumenten. De problematiek wordt geschetst vanuit een analyse van beleid en praktijk. Hoe worden fysieke aanpassingen aan monumenten benaderd vanuit het perspectief van de monumentenzorg? En waar liggen knelpunten in het herontwikkelingsproces in de praktijk? Dit laatste wordt belicht vanuit twee case studie onderzoeken: de vervallen steenfabriek Tichelwerk in Wirdum en de Energieke Sint Petruskerk in Eindhoven. Beide voorbeelden laten zien dat het herontwikkelingsproces ook wordt gestuurd door mechanismen die niet per definitie gerelateerd zijn aan de cultuurhistorische waarden van de gebouwen. Door deze mechanismen te doorgronden kunnen herbestemming en energiebesparing worden ingezet als middel voor het behoud van monumenten.
Original languageDutch
Title of host publicationDe kunst van maatschappelijk vastgoedmanagement
Subtitle of host publicationsamenhang in maatschappelijk vastgoed, economie, leegstand en herbestemming in de gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Coevorden en Emmen
EditorsJan Veuger, Annette Tjeerdsma
Place of PublicationGroningen
PublisherHanzehogeschool Groningen
Pages17-30
ISBN (Print)978-90-819774-4-9
Publication statusPublished - Mar 2014

Cite this