Basisinkomen wordt onvermijdelijk

Research output: Contribution to journalComment/Letter to the editorPopular

Abstract

Uit een experiment met het basisinkomen blijkt dat mensen met zo’n inkomen meer naar elkaar omkijken en ook meer aan de studie gaan. Hierdoor neemt het innovatiepotentieel van een land toe.
Over het algemeen is de toonzetting redelijk negatief als het om het basisinkomen gaat. Zo ook in het commentaar van Ruurd Ubels over het Zwitserse referendum (ND 6 juni). In de discussie wordt vaak een typische accountantsmentaliteit aan de dag gelegd. Zo’n basisinkomen is dan niet haalbaar, omdat het te veel zou kosten. Bovendien, het leidt alleen maar tot luie mensen en dat willen we niet. Einde discussie. Of het wordt gezien als een politiek ‘speeltje van links’ en dus door iedereen die niet tot deze doelgroep behoort, als onacceptabel beschouwd.
Maar de werkelijkheid is iets complexer. Volgens mij is een keuze tegen het basisinkomen de kop in het zand steken.
Original languageDutch
Number of pages1
JournalNederlands dagblad
Publication statusPublished - 14 Jun 2016

Keywords

  Cite this

  @article{06bd9baf3cb4431492d1099f7c8fff91,
  title = "Basisinkomen wordt onvermijdelijk",
  abstract = "Uit een experiment met het basisinkomen blijkt dat mensen met zo’n inkomen meer naar elkaar omkijken en ook meer aan de studie gaan. Hierdoor neemt het innovatiepotentieel van een land toe. Over het algemeen is de toonzetting redelijk negatief als het om het basisinkomen gaat. Zo ook in het commentaar van Ruurd Ubels over het Zwitserse referendum (ND 6 juni). In de discussie wordt vaak een typische accountantsmentaliteit aan de dag gelegd. Zo’n basisinkomen is dan niet haalbaar, omdat het te veel zou kosten. Bovendien, het leidt alleen maar tot luie mensen en dat willen we niet. Einde discussie. Of het wordt gezien als een politiek ‘speeltje van links’ en dus door iedereen die niet tot deze doelgroep behoort, als onacceptabel beschouwd.Maar de werkelijkheid is iets complexer. Volgens mij is een keuze tegen het basisinkomen de kop in het zand steken.",
  keywords = "arbeidsproductiviteit , basisinkomen, innovatie, studie, uitkering",
  author = "Egbert Dommerholt",
  year = "2016",
  month = "6",
  day = "14",
  language = "Dutch",
  journal = "Nederlands dagblad",
  issn = "1570-7970",

  }

  Basisinkomen wordt onvermijdelijk. / Dommerholt, Egbert.

  In: Nederlands dagblad, 14.06.2016.

  Research output: Contribution to journalComment/Letter to the editorPopular

  TY - JOUR

  T1 - Basisinkomen wordt onvermijdelijk

  AU - Dommerholt, Egbert

  PY - 2016/6/14

  Y1 - 2016/6/14

  N2 - Uit een experiment met het basisinkomen blijkt dat mensen met zo’n inkomen meer naar elkaar omkijken en ook meer aan de studie gaan. Hierdoor neemt het innovatiepotentieel van een land toe. Over het algemeen is de toonzetting redelijk negatief als het om het basisinkomen gaat. Zo ook in het commentaar van Ruurd Ubels over het Zwitserse referendum (ND 6 juni). In de discussie wordt vaak een typische accountantsmentaliteit aan de dag gelegd. Zo’n basisinkomen is dan niet haalbaar, omdat het te veel zou kosten. Bovendien, het leidt alleen maar tot luie mensen en dat willen we niet. Einde discussie. Of het wordt gezien als een politiek ‘speeltje van links’ en dus door iedereen die niet tot deze doelgroep behoort, als onacceptabel beschouwd.Maar de werkelijkheid is iets complexer. Volgens mij is een keuze tegen het basisinkomen de kop in het zand steken.

  AB - Uit een experiment met het basisinkomen blijkt dat mensen met zo’n inkomen meer naar elkaar omkijken en ook meer aan de studie gaan. Hierdoor neemt het innovatiepotentieel van een land toe. Over het algemeen is de toonzetting redelijk negatief als het om het basisinkomen gaat. Zo ook in het commentaar van Ruurd Ubels over het Zwitserse referendum (ND 6 juni). In de discussie wordt vaak een typische accountantsmentaliteit aan de dag gelegd. Zo’n basisinkomen is dan niet haalbaar, omdat het te veel zou kosten. Bovendien, het leidt alleen maar tot luie mensen en dat willen we niet. Einde discussie. Of het wordt gezien als een politiek ‘speeltje van links’ en dus door iedereen die niet tot deze doelgroep behoort, als onacceptabel beschouwd.Maar de werkelijkheid is iets complexer. Volgens mij is een keuze tegen het basisinkomen de kop in het zand steken.

  KW - arbeidsproductiviteit

  KW - basisinkomen

  KW - innovatie

  KW - studie

  KW - uitkering

  M3 - Comment/Letter to the editor

  JO - Nederlands dagblad

  JF - Nederlands dagblad

  SN - 1570-7970

  ER -