Achtergronden van taalachterstanden bij jonge kinderen in Oost-Groningen

Bé Poolman, Alexander Minnaert, P.P.M. Leseman, Jeannette Doornenbal

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

Abstract

Oost-Groningen is een gebied met traditioneel veel leerlingen met taalachterstanden. Recent reviewonderzoek heeft dat nog eens bevestigd. Inmiddels is veel bekend over de achtergronden van taalachterstanden. Desondanks stagneert de achterstandsbestrijding in deze regio.
In deze bijdrage wordt getracht na te gaan op welke manier achtergrondkenmerken van ouders uit Oost-Groningen, hun verwachtingen van hun kinderen, hun opvattingen ten aanzien van onderwijs en aspecten van informele educatie een verklaring vormen voor de taalontwikkeling van 4-jarige kinderen in groep 1. Uit toetsing van het gepresenteerde theoretische model met LISREL blijkt dat opvattingen en verwachtingen van ouders in Oost-Groningen substantieel mediëren tussen achtergrondkenmerken van ouders en de
taalontwikkeling, ook als gecontroleerd wordt intelligentie en verbaal geheugen van de kinderen. Ook mediëren opvattingen en verwachtingen tussen de achtergrondkenmerken en aspecten van informele educatie. Informele educatie medieert echter niet tussen de achtergrondkenmerken en taalontwikkeling. Het belang van informatieve geletterdheid van ouders en van opvattingen en verwachtingen wordt besproken. Het feit dat opvattingen en verwachtingen als leefstijlkenmerk doorwerken in de proximale processen, maar tevens verankerd zijn in de culturele leefstijl van ouders weerspiegelt de complexiteit van het vraagstuk.
Original languageDutch
Pages (from-to)234-253
JournalPedagogische Studiën
Volume92
Issue number4
Publication statusPublished - 2015

Keywords

  Cite this

  Poolman, Bé ; Minnaert, Alexander ; Leseman, P.P.M. ; Doornenbal, Jeannette. / Achtergronden van taalachterstanden bij jonge kinderen in Oost-Groningen. In: Pedagogische Studiën. 2015 ; Vol. 92, No. 4. pp. 234-253.
  @article{d9909d8fb12d41f6846fd8189c0408ee,
  title = "Achtergronden van taalachterstanden bij jonge kinderen in Oost-Groningen",
  abstract = "Oost-Groningen is een gebied met traditioneel veel leerlingen met taalachterstanden. Recent reviewonderzoek heeft dat nog eens bevestigd. Inmiddels is veel bekend over de achtergronden van taalachterstanden. Desondanks stagneert de achterstandsbestrijding in deze regio. In deze bijdrage wordt getracht na te gaan op welke manier achtergrondkenmerken van ouders uit Oost-Groningen, hun verwachtingen van hun kinderen, hun opvattingen ten aanzien van onderwijs en aspecten van informele educatie een verklaring vormen voor de taalontwikkeling van 4-jarige kinderen in groep 1. Uit toetsing van het gepresenteerde theoretische model met LISREL blijkt dat opvattingen en verwachtingen van ouders in Oost-Groningen substantieel medi{\"e}ren tussen achtergrondkenmerken van ouders en detaalontwikkeling, ook als gecontroleerd wordt intelligentie en verbaal geheugen van de kinderen. Ook medi{\"e}ren opvattingen en verwachtingen tussen de achtergrondkenmerken en aspecten van informele educatie. Informele educatie medieert echter niet tussen de achtergrondkenmerken en taalontwikkeling. Het belang van informatieve geletterdheid van ouders en van opvattingen en verwachtingen wordt besproken. Het feit dat opvattingen en verwachtingen als leefstijlkenmerk doorwerken in de proximale processen, maar tevens verankerd zijn in de culturele leefstijl van ouders weerspiegelt de complexiteit van het vraagstuk.",
  keywords = "onderwijs, taalontwikkeling, oost-groningen",
  author = "B{\'e} Poolman and Alexander Minnaert and P.P.M. Leseman and Jeannette Doornenbal",
  year = "2015",
  language = "Dutch",
  volume = "92",
  pages = "234--253",
  journal = "Pedagogische Studi{\"e}n",
  issn = "0165-0645",
  publisher = "Vereniging voor Onderwijs Research (VOR)",
  number = "4",

  }

  Poolman, B, Minnaert, A, Leseman, PPM & Doornenbal, J 2015, 'Achtergronden van taalachterstanden bij jonge kinderen in Oost-Groningen' Pedagogische Studiën, vol. 92, no. 4, pp. 234-253.

  Achtergronden van taalachterstanden bij jonge kinderen in Oost-Groningen. / Poolman, Bé; Minnaert, Alexander; Leseman, P.P.M.; Doornenbal, Jeannette.

  In: Pedagogische Studiën, Vol. 92, No. 4, 2015, p. 234-253.

  Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

  TY - JOUR

  T1 - Achtergronden van taalachterstanden bij jonge kinderen in Oost-Groningen

  AU - Poolman, Bé

  AU - Minnaert, Alexander

  AU - Leseman, P.P.M.

  AU - Doornenbal, Jeannette

  PY - 2015

  Y1 - 2015

  N2 - Oost-Groningen is een gebied met traditioneel veel leerlingen met taalachterstanden. Recent reviewonderzoek heeft dat nog eens bevestigd. Inmiddels is veel bekend over de achtergronden van taalachterstanden. Desondanks stagneert de achterstandsbestrijding in deze regio. In deze bijdrage wordt getracht na te gaan op welke manier achtergrondkenmerken van ouders uit Oost-Groningen, hun verwachtingen van hun kinderen, hun opvattingen ten aanzien van onderwijs en aspecten van informele educatie een verklaring vormen voor de taalontwikkeling van 4-jarige kinderen in groep 1. Uit toetsing van het gepresenteerde theoretische model met LISREL blijkt dat opvattingen en verwachtingen van ouders in Oost-Groningen substantieel mediëren tussen achtergrondkenmerken van ouders en detaalontwikkeling, ook als gecontroleerd wordt intelligentie en verbaal geheugen van de kinderen. Ook mediëren opvattingen en verwachtingen tussen de achtergrondkenmerken en aspecten van informele educatie. Informele educatie medieert echter niet tussen de achtergrondkenmerken en taalontwikkeling. Het belang van informatieve geletterdheid van ouders en van opvattingen en verwachtingen wordt besproken. Het feit dat opvattingen en verwachtingen als leefstijlkenmerk doorwerken in de proximale processen, maar tevens verankerd zijn in de culturele leefstijl van ouders weerspiegelt de complexiteit van het vraagstuk.

  AB - Oost-Groningen is een gebied met traditioneel veel leerlingen met taalachterstanden. Recent reviewonderzoek heeft dat nog eens bevestigd. Inmiddels is veel bekend over de achtergronden van taalachterstanden. Desondanks stagneert de achterstandsbestrijding in deze regio. In deze bijdrage wordt getracht na te gaan op welke manier achtergrondkenmerken van ouders uit Oost-Groningen, hun verwachtingen van hun kinderen, hun opvattingen ten aanzien van onderwijs en aspecten van informele educatie een verklaring vormen voor de taalontwikkeling van 4-jarige kinderen in groep 1. Uit toetsing van het gepresenteerde theoretische model met LISREL blijkt dat opvattingen en verwachtingen van ouders in Oost-Groningen substantieel mediëren tussen achtergrondkenmerken van ouders en detaalontwikkeling, ook als gecontroleerd wordt intelligentie en verbaal geheugen van de kinderen. Ook mediëren opvattingen en verwachtingen tussen de achtergrondkenmerken en aspecten van informele educatie. Informele educatie medieert echter niet tussen de achtergrondkenmerken en taalontwikkeling. Het belang van informatieve geletterdheid van ouders en van opvattingen en verwachtingen wordt besproken. Het feit dat opvattingen en verwachtingen als leefstijlkenmerk doorwerken in de proximale processen, maar tevens verankerd zijn in de culturele leefstijl van ouders weerspiegelt de complexiteit van het vraagstuk.

  KW - onderwijs

  KW - taalontwikkeling

  KW - oost-groningen

  M3 - Article

  VL - 92

  SP - 234

  EP - 253

  JO - Pedagogische Studiën

  JF - Pedagogische Studiën

  SN - 0165-0645

  IS - 4

  ER -