Samen naar meer plantaardige voeding

Project: Research

Project Details

Description

Gezond eten is belangrijk, en verduurzaming van ons voedselsysteem is hoog nodig. Om de groeiende wereldbevolking op een duurzame manier van voldoende eiwitten te voorzien, en bij te dragen aan gezondere voedselpatronen, is een verschuiving nodig van de consumptie van dierlijke eiwitten naar de consumptie van plantaardige eiwitten en nieuwe eiwitbronnen: we noemen dit de eiwittransitie. Maar hoe bereik je de gemiddelde Nederlander over dit onderwerp? Hoe komen mensen - op een speelse en aantrekkelijke manier - in aanraking met informatie over gezond en duurzaam voedsel? Hoe stimuleer je gezondere en duurzamere voedselpatronen? Dit zijn belangrijke vragen, want hoewel in 2018 het Nationaal Preventieakkoord is ingevoerd, heeft het totaal aan initiatieven van verschillende maatschappelijke organisaties (nog) niet geleid tot een afname van overgewicht onder volwassenen. Ook daalt de vleesconsumptie nog maar weinig, ondanks een grotere aandacht voor plantaardige eiwitten.
Het lectorenplatform Voedsel, Voeding en Gezondheid worstelt ook met deze vragen. Daarom is het doel van deze aanvraag om op een creatieve en innovatieve manier data op te halen over allerlei vragen rondom de eiwittransitie: de perceptie van nieuwe eiwitbronnen, de behoefte aan vegetarische producten met een hoge energiedichtheid in ziekenhuizen, het effect van de sociale omgeving op het al dan niet volgen van een vegetarisch dieet, de noodzaak van nieuwe plantaardige producten. Deze data wordt als startpunt/kiem gebruikt voor het (gezamenlijk) opstarten van nieuwe projecten van onze lectoraten samen met studenten, docenten, onderzoekers en het werkveld. Tegelijkertijd willen we als lectoren van het lectorenplatform onze al beschikbare resultaten zichtbaar en beschikbaar maken voor het publiek van de Floriade.
We willen deze doelen bereiken door een interactieve installatie te plaatsen, waarin bezoekers op speelse wijze informatie krijgen en tegelijkertijd meewerken aan onderzoek. De installatie die wij plaatsen is ontworpen en gemaakt door Aletta Jacobs School of Public Health, in samenwerking met anderen. In zijn huidige vorm richt de installatie zich op onderzoek(resultaten) rondom gezond voedsel (zie voor een korte impressie het filmpje en de foto’s in de bijlage). Voor het doel op de Floriade passen we de installatie enigszins aan, zodat deze aansluit bij de vragen die het lectorenplatform wil stellen - de installatie als testplek - en de informatie die we willen delen – de installatie als ontmoetingsplek. De makers van de installatie lenen deze graag uit aan het lectorenplatform om te gebruiken op de Floriade.
StatusFinished
Effective start/end date12/05/2231/12/22

Collaborative partners

  • Hanze Impact Event

    Lizette Oudhuis (Speaker) & Doede J. Binnema (Speaker)

    31 May 2023

    Activity: Participating in or organising an eventParticipation in workshop, seminar, course