MKB@Work Doelgroepen snel op hun plek door structurele samenwerking met een regelluwe aanpak en zelfregie door MKB

Project: Research

Project Details

Description

Participatiewet, social return, baanafspraakbanen, quotumheffing – van MKB’ers wordt gevraagd werkplekken te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De Quotumwet kan zelfs een boeteheffing opleggen als er onvoldoende werkplekken voor arbeidsbeperkten komen. De overheid dwingt MKB’ers hiermee over te gaan tot inclusief werkgeverschap. MKB’ers uit o.a. de bouw, afvalverwerking en schoonmaak kunnen geschikte werkplekken bieden en zijn bereid om hun bedrijf te richten op deze sociale innovatie. In de praktijk blijkt echter dat het MKB geen invulling kan geven aan deze innovatie, omdat kandidaten niet worden aangeleverd en/of niet over de juiste capaciteiten beschikken en omdat wet- en regelgeving belemmerend werkt. MKB’ers willen dit verbeteren samen met gemeenten.

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de Participatiewet. MKB’ers ervaren dat gemeenten zich wel willen opstellen als partner van het bedrijfsleven, maar dat dat in de praktijk niet lukt. MKB’ers willen een structurele samenwerking met gemeenten tot stand brengen, waarbij ze zelf meer sturing geven aan de selectie en plaatsing van kandidaten, met minder regels. Omdat ze niet weten hoe ze dit van de grond kunnen krijgen vragen ze de Hanzehogeschool Groningen hiervoor handvatten te bieden. Gemeenten willen hier graag aan meewerken, omdat zij een beter beeld willen krijgen van de concrete behoeften van MKB’ers waardoor de door hen ingezette werkgeversbenadering beter aansluit op individuele MKB’ers. Door de nieuwe kennis van het project over een effectieve werkgeversbenadering zijn studenten beter voorbereid op de praktijk van de uitvoering van de Participatiewet en social return.

De Hanzehogeschool Groningen zal samen met 26 MKB-bedrijven, MKB-Nederland Noord, De Normaalste Zaak, de gemeente Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen, een werkplan met spelregels ontwikkelen voor structurele samenwerking van MKB met gemeenten, waardoor MKB’ers kunnen voldoen aan de verplichtingen in het kader van social return en de Participatiewet en daadwerkelijk uitvoering kunnen geven aan inclusief werkgeverschap.
Short titleMKB@Work
StatusFinished
Effective start/end date1/09/1631/08/18

Research Output

New opportunities for Public-Private Partnerships in the Groningen Earthquake Zone

Oden, P. & Schuldink, D., 2020, Urban and transit planning: a culmination of selected research papers from IEREK Conferences on urban planning, architecture and green urbanism Italy and Netherlands (2017) . bougdah, H., Versaci, A., Sotoca, A., Trapani, F., Migliore, M. & Clark, N. (eds.). Springer Nature Switzerland, p. 535-549 (Advances in Science, Technology and Innovation)(IEREK Interdisciplinary Series for Sustainable Development).

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterAcademicpeer-review

Open Access
 • Partnerschap vanuit vertrouwen en wederkerigheid

  Oden, P., 11 Jan 2019

  Research output: Non-textual formWeb publication/siteProfessional

  Open Access

  Talent buitenspel: inspiratieroute voor ondernemers om het talent op de reservebank te vinden

  Oden, P., Tissing, M., Kruit, N., Kanters, A., Dragtstra, I., Kruijshaar, I. & Hoekstra, M., 5 Mar 2019

  Research output: Non-textual formWeb publication/sitePopular

  Open Access

  Activities

  Inspiratieroute Talent Buitenspel

  Petra Oden (Speaker), Margreet Tissing (Speaker)
  5 Mar 2019

  Activity: Talk or presentationOral presentation

  Partnerschap en regelruimte bij de Participatiewet

  Petra Oden (Speaker)
  13 Dec 2018

  Activity: Talk or presentationInvited talk

  Move2Social Noord-Groningen

  Petra Oden (Speaker)
  21 Feb 2018

  Activity: Participating in or organising an eventParticipation in workshop, seminar, course

  Projects

  Bedrijfsscholing in partnerschap

  Oden, P. & Beukeveld, M.

  1/01/191/07/19

  Project: Research

  Ondernemend Zuid

  Oden, P. & Hoogenberg, C.

  9/01/171/09/17

  Project: Other