Bewoners, energiebedrijven en netbeheerder gaan op Ameland een innovatief energiesysteem ontwikkelen, dat zowel moet leiden tot verduurzaming als zelfvoorziening.
Vandaag presenteerden de gemeente Ameland, de energiebedrijven Eneco en GasTerra, de Hanzehogeschool Groningen, netbeheerder Liander, olie- en gasbedrijf NAM, Philips Lighting en onderzoeksorganisatie TNO een convenant waarin die partijen aangeven gezamenlijk aan het innovatieve energiesysteem te gaan werken.
Ameland heeft inmiddels al het nodige op energiegebied. Het meest in het oog springt het zonnepark op het voormalige vliegveld bij Ballum, waar sinds vorig jaar 23.000 zonnepanelen zijn geïnstalleerd, samen goed voor een piekvermogen van 6 MW. Verder beschikt het eiland over ruim veertig brandstofcellen van elk 2 kW die dienen als back-up en stroom produceren op aardgas; die brandstofcellen staan bij grote bedrijven en utiliteitsgebouwen. Dan zijn twee vakantieparken met zwembad voorzien van een kleine warmtekrachtkoppeling op gas, beschikt het Natuurcentrum over een gaswarmtepomp en is bij een aantal bewoners begonnen met het bijmengen van waterstof in het gas.