Hanzehogeschool en Fraunhofer IGB werken samen aan oplossingen voor de biobased economie

Press/Media: Other

Description

GRONINGEN – Lector Biobased Chemie, André Heeres, van de Hanzehogeschool Groningen was één van de delegatieleden die de Nederlandse Consul-Generaal vergezelde tijdens het bezoek aan het Fraunhofer Instituut voor Interfacial Engineering en Biotechnologie (IGB) in Straubing (Neder-Beieren). Met het Duitse instituut wordt gewerkt aan innovatieve oplossingen voor de biobased economie.

Naast de Hanzehogeschool Groningen waren ook samenwerkingspartners Syncom en de Rijksuniversiteit Groningen aanwezig. Gezamenlijk onderzoek richt zich op biokatalysatoren, elektrochemie en chemokatalyse om nieuwe materialen uit biomassastromen te verkrijgen. Denk hierbij aan bouwstenen voor de chemische industrie die worden omgezet naar hoogwaardige polymeren/kunststoffen. Een andere onderzoeksrichting is de opslag van elektrische energie. Deze elektrische energie wordt opgewekt met behulp van zon en wind. Alleen als deze betrouwbaar kan worden opgeslagen is een stabiele energievoorziening gegarandeerd. Dit is belangrijk want fossiele brandstoffen zijn beperkt en het gebruik van aardgas veroorzaakt toenemende problemen. Een betaalbare opslag voor de duurzame energie is voorwaardelijk voor het succes van het project.

Bijdrage Hanzehogeschool Groningen
De samenwerking richt zich in de eerste plaats op het ontwikkelen van nieuwe applicaties uit chitine. Chitine zit in schimmels, insecten en garnalen. Het materiaal zorgt voor de stevigheid van celwanden en pantsers van organismen. De Hanzehogeschool heeft ervaring met de winning van dit biopolymeer uit garnalendoppen en de verwerking van chitine naar nieuwe producten. Later zullen ook andere onderzoeksrichtingen en stagemogelijkheden voor studenten worden verkend.

Fraunhofer IGB
Fraunhofer IGB ontwikkelt en optimaliseert technologieën, processen en producten voor de gezondheids-, chemische- en procesindustrie, alsmede voor milieu en energie. Het is onderdeel van Fraunhofer Gesellschaft, Europa’s toonaangevende organisatie voor toegepast onderzoek. Fraunhofer IGB heeft internationaal een goede naam. Zo vindt een groot deel van de projecten in Duitsland en de rest van Europa plaats, maar ook Noord- en Zuid-Amerika en in toenemende mate Azië staan op de projectenlijst.

Period14 Mar 2018

Media coverage

1

Media coverage

Keywords

  • bio energy