Ganzenpoep op het zonnepaneel: hoeveel opbrengst scheelt dat?

  Press/Media: Other

  Description

  Groningen. De energieproeftuin EnTranCe van de Hanzehogeschool Groningen onderzoekt in hoeverre vervuiling van zonnepanelen de opbrengst van zonneparken beïnvloedt.

  Het onderzoek vindt plaats op twee locaties: het grote zonnepark op Ameland en bij EnTranCe zelf. Op het Waddeneiland worden de zonnepanelen twee keer per jaar ernstig vervuild wanneer daar de ganzentrek langskomt.

  ,,Die zitten dan vol met ganzenpoep”, zegt projectleidster Sandra Bellekom. ,,Het zonnepark ziet er dan vreselijk uit. Maar het is niet duidelijk wat de invloed is op de opbrengst van de panelen.”

  Bij EnTranCe wordt een kleiner aantal zonnepanelen onder de loep genomen. De helft wordt niet gereinigd, de rest wordt wel schoongemaakt maar met een wisselende frequentie: een keer per maand, per zes maanden of per jaar.

  Daarnaast wordt gebruik gemaakt van enkele panelen bij het testcentrum van de proeftuin, die de onderzoekers zelf mogen vervuilen. EnTranCe werkt bij het onderzoek samen met Zonnepark Ameland, de beheerder Solarcentury en Hartclass, een bedrijf dat is gespecialiseerd in het schoonmaken van zonneparken.

  De aanblik van de zonnepanelen zegt vaak niets over de vervuiling en de invloed op de productie, vertelt Bellekom. ,,Dat weten we op basis van de ervaringen van beheerders. We weten van een zonnepark dat sterk vervuild leek maar weinig verlies op de productie had. Maar andersom komt ook voor. Op een industrieterrein lagen panelen die op het oog schoon waren, maar daar bleek door een roetlaagje de opbrengst minimaal. Je hoort ook veel mensen over korstmosachtige randjes die zich aan de onderkant vormen. Je wilt weten wat het effect daarvan is.”

  Bij het Groningse bedrijf Solarfields dat zonneparken ontwikkelt, bouwt en beheert hebben ze enig inzicht in het effect van vervuiling, bijvoorbeeld van stof of vogelpoep. Met thermografische drones inspecteert de onderneming de zonneparken op onder meer de vervuiling van de panelen. Bernd Nijen Twilhaar van Solarfields noemt als voorbeeld een inspectie van het zonnepark bij Marum in september vorig jaar, waarbij van de 27.000 panelen er slechts 34 vervuild bleken.

  Nijen Twilhaar: ,,In het algemeen is de invloed van vuil op de productie minder dan 0,4 procent. Door de regen worden de panelen vaak goed schoongespoeld. Het is echter wel zo dat de locatie van het zonnepark een rol speelt. Bijvoorbeeld Scaldia (een zonnepark bij de Sloehaven in Zeeland, red.) heeft meer last van ‘soiling’ doordat het direct naast agrarische velden ligt waar vaak geploegd wordt. Bij Marum en zonnepark Geefsweer (bij Delfzijl, red.) is dat niet het geval en zien we minder vervuiling.”

  Nijen Twilhaar vertelt dat Solarfields in de loop van het jaar met sensoren testen gaat doen om vast te stellen wanneer panelen gereinigd moeten worden. Hij hoopt dat het project ‘concretere harde data’ oplevert.

  Bellekom: ,,Wat je natuurlijk uiteindelijk wilt weten, is wanneer de kosten voor het schoonmaken opwegen tegen het verlies aan opbrengst. Ik weet dat particulieren heel verschillende adviezen krijgen over de frequentie waarmee ze hun panelen moeten schoonmaken. Hoe vaak schoonmaken nodig is verschilt natuurlijk ook per locatie en de ligging van de zonnepanelen.”

  Het EnTranCe-onderzoek is nog betrekkelijk klein van opzet, maar Bellekom verwacht dat een grootschaliger onderzoek volgt. ,,Er is veel belangstelling voor. We hebben bijvoorbeeld al de vraag gekregen ook te kijken naar drijvende zonnepanelen.”

   

  Period13 Feb 2021

  Media contributions

  1

  Media contributions

  Keywords

  • solar energy